100% REN STEARIN

Vi leverer høykvalitetslys fra blant andre Liljeholmens i Sverige og ASP-HOLMBLAD i Danmark

Stearin skaper det beste lyset

Våre Svanemerkede stearinlys er laget av 100% ren stearin og brenner med stor, vakker og sotfri flamme. Stearin er et naturprodukt og dermed en fornybar råvare. Stearin kan være både vegetabilsk og animalsk. Siden begge  er en del av naturens eget kretsløp, bidrar de ikke til drivhuseffekten og avgir minimalt med miljø- og helseskadelige stoffer. Stearin er derfor den beste råvaren til lysproduksjon om man vil være miljøvennlig i sitt lysvalg. 

Liljeholmens/ASP-HOLMBLADS lys blir produsert i EU og har en flettet veke av bomull. Veken er spesialimpregnert og flettes for å bøye seg i nitti grader når lyset brenner. Vekens ende er da i kanten på lysets flamme hvor temperaturen er 1400 grader, den brenner derfor helt opp og i samme takt som lyset.

Brennetid og følsomhet hos stearinlys

Stearinlys sin brennetid er nøye undersøkt i laboriatorietester, men kan likevel skille seg noe fra angitt tid på pakningen. Dette avhenger blant annet av temperatur i rommet, størrelse på rommet eller hvor lang tid du lar lyset brenne hver gang det er tent. En fordel stearin har i forhold til parafin/andre lystyper, er at stearin har et høyere smeltepunkt og dermed er bedre å bruke i utelamper om sommeren, da stearin ikke smelter på en varm sommerdag. 

Alle telys uansett fabrikant, er konstruert slik at de helst skal tennes kun en gang, og brenne helt ut. Et telys kan få kortere brennetid enn den angitte hvis du tenner og slukker det flere ganger.

Riktige stearinlys bevarer våre kirker

De fleste land har svært mange flotte slott og herregårder blant sine kulturminnesmerker. Slik er det ikke i Norge. Våre kirker er våre aller viktigste kulturskatter og av høy, historisk verdi. Interiøret er ofte skjørt og sårbart, noe som krever konstant omtanke, og våre stearinlys bidrar i stor grad til denne bevaringen.

På det norske markedet finnes ulike lyskvaliteter; blandingskvaliteter som viser betydelig forskjell når det gjelder soting.

Figuren nedenfor viser tydelig hvor kraftig sotmengden øker ved innblanding av parafin i stearinlys. For å minske faren for soting og renning ved bruk av levende lys, er det viktig å velge riktig lyskvalitet. Våre kirkelys består av 100% ren stearin.

Kirkelys trenger spesiell behandling

Norrøna Salg AS inngår i verdens største lyskonsern. Våre leverandører har lang erfaring med produksjon av kirkelys, og gjennom systematiske tester har de utviklet en lyskvalitet med optimale brennegenskaper.

For å unngå renning og soting er det svært viktig å fjerne veke og fyrstikkrester fra lysskålen. For å unngå drypping er det også viktig å rette av kantene regelmessig. Under normale forhold er det unødvendig å trimme veken.

Ved bruk av spesiallighter unngår du å skade veken, hindrer forurensning i lysskålen og unngår berøring av lysets kanter. Dermed oppnår du best resultat.

Hvordan lyset er bygget opp er avgjørende for hvor godt det brenner. Figuren under viser hvordan våre lys fungerer.

Kvalitets- og prisgaranti

Våre kirkelys produsert av Liljeholmens/ASP-HOLMBLAD har en kvalitets- og prisgaranti som sikrer et vellykket kjøp. Finner du kirkelys fra Liljeholmens til lavere pris hos en konkurrent, vil vi kreditere differansen.

Toralf Bjørshol

Daglig leder
Norrøna Salg AS